Mario himselfHome site in Zagreb, CroatiaUSA mirror site 1USA mirror site 2Help & Disclaimer
Golden Candle
Award 2005
Macedonia's Pride
 Listen!Gospodine generale 
Miroslave Stojanovski Stoji grad 
Vukovar
U spomen general-pukovniku Dragoljubu Bocinovu
"Ne me interesira, ja znam kako sum
se odnesuval, krajno profesionalno, snimkite za mene ne značat ništo, taka da nemam komentar vo odnos na toa."

izjavio je 24. studenog 2005. general-major Miroslav Stojanovski, načelnik Generalštaba Armije Republike Makedonije, kad su u Hrvatskoj otkrivene video snimke i svjedoci njegove mračne uloge u agresiji na Vukovar u studenom 1991.

Dok je kapetan Miroslav Stojanovski "krajnje profesionalno izvršavao zadatke u Vukovaru" sudjelujući sa svojom "antiterorističkom jedinicom" Vojne policije JNA u agresiji na hrvatski grad heroj, Vice-admiral JRM Dragoljub Bocinov je odbio "izvršiti zadatak" - granatirati grad Split. Bio je zapovjednik Vojne luke "Lora", 10. listopada 1991. uhapsili su ga agenti

General-pukovnik
Dragoljub Bocinov
27. 10. 1933. - 28. 9. 2003.
tadašnje Kontra-obavještajne službe (KOS) JNA, a sedam dana poslije, 17. listopada priveden je na Vojni sud u Beogradu gdje mu je suđeno zbog "podrivanja vojno-obrambene moći Jugoslavije". Nakon devet mjeseci montiranog procesa pušten je da se brani sa slobode te je uspio pobjeći u tada već doista slobodnu i nezavisnu domovinu, Republiku Makedoniju.
Od 3. ožujka 1993 do 22. siječnja 1996. bio je načelnik Generalštaba Armije Republike Makedonije.
Mario Profaca

VMRO-NP Narodna stranka traži ostavku načelnika Generalštaba ARM Miroslava Stojanovskog
Sa svojom je jedinicom bio spreman pucati
na makedonske građane koji su protestirali

U informaciji Televizije A1 navodi se u Hrvatskoj zatajeni podatak da su još prije dvije godine o Stojanovskom razgovarali predsjednici Boris Trajkovski i Stjepan Mesić te da je već tada hrvatski predsjednik Mesić spomenuo da hrvatske službe imaju dokumente o aktivnostima Miroslava Stojanovskog u Vukovaru prije četrnaest godina.
Predsjednik Boris Trajkovski bio je u uzvratnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj od 17. do 19. srpnja 2003. godine. A nedavno, kad je  Večernji list prvi objavio svjedočanstva u ulozi Miroslava Stojanovskog u ratnim zločinima tijekom agresije na Vukovar, 21. studenog predsjednik Mesić predbacio je da nije u redu da se na ovakav način otvara slučaj, jer da to može štetiti našim odnosima s Makedonijom. Štoviše, "ako je netko imao dokaze ili činjenice, trebao je s tim izaći prije", dodao je Mesić.
"Ako postoji netko tko je odgovoran za bilo kakav zločin u Hrvatskoj, treba ga za to optužiti, a ne svaki put kada netko dođe, a bio je na položaju u jugoslavenskoj armiji i nije optužen, dovoditi pred svršeni čin, jer mi ne možemo ništa poduzeti kad nam dolazi ministar ili načelnik glavnog stožera koji dolazi u tim funkcijama" - rekao je predsjednik Mesić nakon otvaranja  "Nordijskih dana u Hrvatskoj" na Zagrebačkom velesajmu.

Znao je i Trajkovski
Informacija o tome da je hrvatski predsjednik Mesić 2003. godine u Zagrebu u povjerljivom razgovoru skrenuo pozornost makedonskom predsjedniku Trajkovskom na - najblaže rečeno - sumnjivu prošlost Miroslava Trajkovskog možda baca više svjetla na činjenicu da je nakon toga Boris Trajkovski bio protiv imenovanja general-majora Miroslava Stojanovskog na dužnost načelnika Generalštaba Armije Republike Makedonije u vrijeme odlaska u mirovinu tadašnjeg načelnika Generalštaba Metodija Stamboliskog.
Kao razlog svom neslaganju s izborom Stojanovskog predsjednik Trajkovski je tada govorio inozemnim diplomatima i izaslanicima njihovih vlada da predstojeće reforme u makedonskoj armiji iziskuju neutralnog generala a Stojanovski je blizak političkoj stranci SDSM (Socijal demokratskom savezu Makedonije). Izvori bliski Miroslavu Stojanovskom tada su uzvračali da predsjednik Trajkovski kandidira brigadnog generala Georgija Bojadžijeva zato što je on iz Strumice kao i Boris Trajkovski. Međutim, Stojanovski je bio favorit NATO-a, bio je jedini makedonski general koji je govorio engleski i završio je NATO Defense College u Rimu i generalsku školu u Sjedinjenim američkim državama, pa se to i sada ističe kao navodni dokaz u prilog tvrdnji da Miroslav Stojanovski ima  "ekstremno čist dosje".

Zašto u tom dosjeu nema dokumenata hrvatskih službi i Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora -
to znaju samo oni koji se bave stvaranjem takvih dosjea. I njihovim "čišćenjem".
Mario Profaca

General Stojanovski nema da podnese ostavka
Dnevnik, Skopje, 29. studenog 2005.

Pogriješio je ne samo u Vukovaru nego prije deset godina i u Makedoniji
Miroslava Stojanovski 
u Vukovaru, studeni 1991.

VMRO-NP Narodna stranka zahtjeva da general-major Miroslav Stojanovski podnese ostavku na dužnost načelnika Generalštaba Armije Republike Makedonije. U toj stranci ističu da je Stojanovski pogriješio ne samo u Vukovaru nego i u Makedoniji kad se prije deset godina (1995.) sa svojom jedinicom vojnih specijalaca s automatskim puškama "na gotovs" pojavio na stražnjem ulazu u Sobranje Makedonije i bio spreman pucati na makedonske građane koji su su sudjelovali u demonstracijama na mitingu koji su organizirale oporbene stranke VMRO-DPMNE i Demokratska partija.
To je u nedjelju uvečer 27. studenog objavila Makedonska privatna televizija A1. Kao dodatni argument za traženje ostavke načelnika Generalštaba Armije Republike Makedonije navodi se da bi takva prošlost general-majora Miroslava Stojanovskog mogla biti zlouporabljena protiv makedonske države.

"Stojanovski s takvom prošlošću može biti svačija marioneta i predmet ucjene stranih službi" izjavio je Jovan Andonovski, generalni sekretar VMRO - Narodne stranke. "Time bi se doveo u pitanje čitav sigurnosni sustav. To bi značilo katastrofu za sigurnosni sustav" dodao je Andonovski.
U stranci VMRO-DPMNE su suzdržani - trebalo bi vidjeti ima li istine u optužbama hrvatskim medija protiv načelnika Generalštaba Armije Republike Makedonije.
"Ukoliko ima, možda bi trebalo da general Stojanovski razmisli o ostavci kao moralnom činu", kazao je Nikola Gruevski, predsjednik VMRO-DPMNE.

U informaciji Televizije A1 navodi se u Hrvatskoj zatajeni podatak da su još prije dvije godine o Stojanovskom razgovarali predsjednici Trajkovski i Mesić te da je već tada hrvatski predsjednik Stjepan Mesić spomenuo da hrvatske službe imaju dokumente o aktivnostima Miroslava Stojanovskog u Vukovaru prije četrnaest godina. Televizija A1 navodi da se za sadašnje optužbe čulo i u Briselu, NATO nije tražio komentar ali postoji bojazan da bi moglo doći do zahlađjenja makedonsko - hrvatskih odnosa u okviru aktivnosti Jadranske povelje.

Slučaj je komentirao i Crvenkovski. On kaže da je za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji nadležan samo Haški sud s kojim Makedonija ima izvanredno dobru suradnju. Međutim tu tvrdnju opovrgava VMRO-DPMNE tvrdeći da makedonske vlasti uistinu dobro suradjuju samo s tužiteljicom Carlom Del Ponte, dok u isto vrijeme ne daju potrebne dokumente obrani haških optuženika, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ljube Boškovskog i oficira Službe sigurnosti Johana Tarculovskog. To su jedina dva Makedonca optužena pred Haaškim tribunalom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Optuženi su za zločine počinjene tijekom policijskog "antiterorističkog" napada na selo Ljuboten između 10. i 12. kolovoza 2001. godine. Republika Makedonija je Tarculovskog izručila Medjunarodnom sudu za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji u Haagu 16. ožujka a Boškovski je izručen 24. ožujka 2005. godine.
Mario Profaca


Related stories: Related stories: Što o tome javljaju
makedonski mediji


SKANDAL U MORH-u: General bojnik Miroslav Stojanovski
u Zagrebu na godišnjicu pada Vukovara

Napadaču na Vukovar sve državne počasti
     Autor Tanja Božić, 19. studenog 2005.

General bojnik Miroslav Stojanovski u petak je u središtu Zagreba, uz bok generalu Josipu Luciću, salutirao hrvatskoj zastavi i himni, a u njegovu je čast bila postrojena i počasna bojna.
Svečani protokol koji je priređen na Krešimirovu trgu ne bi ni po čemu bio vijest da general Stojanovski, uz najviše vojne počasti pod hrvatskom zastavom, nije primljen upravo na godišnjicu pada Vukovara u kojoj je i sam sudjelovao.

Vukovarske
novine

Hrvatski Radio
Vukovar

 Watch videoReal audioLIVE
Program uživo

"Ne me interesira, ja znam
kako sum se odnesuval, krajno profesionalno, snimkite za mene
ne značat ništo, taka da nemam
komentar vo odnos na toa."

izjavio je Miroslav Stojanovski
TV A1. (24. 11. 2005.)
Državno odvjetništvo pokrenulo istragu
protiv generala Stojanovskog

Državno odvjetništvo Vukovarsko-srijemske županije pokrenulo je istragu o utvrdivanju vjerodostojnosti navoda iz hrvatskog tiska u kojima se načelnika makedonske vojske generala Miroslava Stojanovskog sumnjići da je sudjelovao u ratnim zločinama u Vukovaru 1991., potvrdio je županijski državni odvjetnik Božidar Piljić (telefon 032-450-555).
Piljić kaže da je odmah nakon pojavljivanja novinskih tekstova o sudjelovanju načelnika makedonske vojske Stojanovskog u srpskoj agresiji na Vukovar 1991., Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru pokrenulo predradnje za pokretanje istražnog postupka o njegovoj ulozi u agresiji na Vukovar 1991. godine. Također je dodao kako, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, policija ima rok od 30 dana da prikupi sva saznanja i o njima izvijesti Županijsko državno odvjetništvo koje će zatim ocijeniti postoje li pretpostavke za podizanje optužnice protiv načelnika makedonske vojske.
HINA, 25. studenog 2005.

ICTY"Mora se sačuvati ugled
načelnika Stojanovskog" 
Ma nemojte ?!

Sanader i Bučkovski razgovarat će
o optužbama protiv Stojanovskog
Ma nemojte ?!
Skopska privatna televizija A1 i Makedonska televizija u petak navečer prenijele su da su se hrvatski premijer Ivo Sanader i njegov makedonski kolega Vlado Bučkovski dogovorili da će u utorak u Zagrebu razgovarati o optužbama protiv načelnika stožera vojske Makedonije generala Miroslava Stojanovskog. Sanader i Bučkovski pritom su naglasili da ovaj slučaj ne smije narušiti dobre odnose dviju zemalja.
U istom televizijskom prilogu objavljena je i izjava Jovana Manasijevskog, makedonskoga ministra obrane koji ističe da se mora sačuvati ugled načelnika Stojanovskog koji je, kako je rekao, prošao sve NATO-ove procedure i dobio prolaznu ocjenu za dužnost koju obavlja. HINA, 25. studenog 2005
Vukovarske uspomene 
Miroslava Stojanovskog 
četrnaest godina poslije 
izvršenog zadatka.
Miroslava Stojanovski 
u Vukovaru, studeni 1991.

"Ponos Makedonije"

Rođen 10. srpnja 1959. godine u Skopju, Miroslav Stojanovski u Beogradu je 1978. završio Vojnu gimnaziju, a 1982. godine Vojnu akademiju u Beogradu kad je dobio čin potporučnika, 1983. završio je oficirski kurs vojne policije i dobio čin poručnika, a 1986 je unaprijeđen u čin kapetana. U činu kapetana prve klase koji je dobio 1990., Stojanovski je bio do 1991. godine kad je zasluge u napadu na Vukovar unaprijeđen u čin majora (bojnika) JNA.


Vukovarske uspomene
Miroslava Stojanovskog ...

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske
Miroslavu Stojanovskom uručen je prigodni poklon.
Neće se saznati!
Kristalna kugla Službe predviđanja
pri Ministarstvu obrane RH
Neće se saznati.

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske kažu da za posjet jednog od glavnih aktera agresije na Vukovar u povodu 14. godišnjice pada hrvatskog herojskog grada - "medijsko praćenje nije bilo predviđeno".
VUKOVAR 18. 11. 1991.

Tri godine poslije (1994.) unaprijeđen je u čin potpukovnika. U njegovoj službenoj biografiji objavljenoj na webu Ministarstva obrane Republike Makedonije navodi se da je od 1989. do 1991. bio "komandir čete Vojne policije", a od 1991. do 1992. "zamjenik komandanta bataljona Vojne policije". Po prelasku u Armiju Republike Makedonije Miroslav Stojanovski je 1998. dobio čin pukovnika i bio je prvi zapovjednik armijskih komandosa Volvi (Vukovi), a u njegovoj se biografiji često navodi da je "proveo čitav život služeći u postrojbama za posebne zadatke", ali se prešućuje njegova uloga u agresiji na Vukovar i Knin.

Samo je "izvršavao postavljene zadatke" ...
On osobno nerado o tome govori, a ako ga netko baš pita onda se - poput optuženih na suđenju ratnim zločincima u Nürnbergu - služi biranim izrazima u opisivanju svoje mračne uloge u nedavnom ratovanju u Vukovaru, Kninu i na Kosovu.
Samo tri mjeseca prije nego je u Hrvatskoj razotkrivena njegova uloga u ratnim zločinima u Vukovaru, u jednom intervjuu na pitanje reportera makedonske privatne TV A1 "Kažu da ste bili na najžešćim (ratnim) poliginima u svijetu" Stojanovski je kazao: "Radi se o bivšim jugoslavenskim prostorima; ponekad slijedeći principe profesionalnosti i naredbe pretpostavljenih, zajedno sa svojim potčinjenima sam se zalagao profesionalno i uspješno da bih izvršavao postavljene zadatke. Isto tako i na poligonima u Makedoniji u vrijeme krize s SR Jugoslavijom oko konflikta sa granicom, kao i za vrijeme krize s piramidalnim štedionicama u Republici Albaniji."
Borbene akcije "na poligonima u Makedoniji" što ih je spomenuo u tom TV intervjuu odnosile su se na sukobe s Makedonskim Albancima, osobito 23. lipnja 2001. oko sela Aračinova što su ga Albanski pobunjenici kontrolirali petnaestak dana proglasivši Aračinovo "oslobođenim". Bilo je to desetak dana nakon što je Miroslav Stojanovski imenovan zapovjednikom združenih snaga sigurnosti.
Za zločine protiv humanosti počinjene u tim međuetničkim sukobima u Makedoniji pred Haaškim tribunalom našla su se samo dva Makedonca, ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškovski i oficir Službe sigurnosti Johan Tarculovski. Optuženi su za zločine počinjene tijekom policijskog "antiterorističkog" napada na selo Ljuboten između 10. i 12. kolovoza 2001. godine. Republika Makedonija je Tarculovskog izručila Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji u Haagu 16. ožujka a Boškovskje je izručen 24. ožujka 2005. godine. A čini se da su i oni bili "ponos Makedonije" jer su Makedonci tada organizirali velike demonstracije protiv njihova izručenja.
BRAT LJUBE
Vakcina
PROTIV TERORIZMATzv. Građanska inicijativa "Ne damo ni pedalj Makedonske zemlje" i Blok Makedonskih stranaka iz Tetova organizirali su demonstracije pred makedonskim parlamentom noseći transparente "Ne damo ni jednog Makedonca Hagu" i "Ne damo brata Ljubu", a peticiju potpore potpisalo je oko 240.000 Makedonaca.
Godine 2001. Stojanovski je bio najmlađi makedonski general (brigadni general), a u travnju 2002. godine je imenovan zapovjednikom 501. padobranskog diverzijskog odreda Makedonskog ratnog zrakoplovstva (501 PDO "Sokoli"), sjedinjene vojno-policijske antiterorističke i antidiverzijske jedinice za razne tipove operacija, medju ostalim za borbene operacije komandosa iza neprijateljskih linija. Ta Jedinica za borbu protiv terorizma (JBPT) ima na raspolaganju borbene avione i helikoptere za desantne operacije (ruski borbeni bombarderi Su-25 i helikopteri MI-24 kupljeni u Ukrajini), specijalno oružje i opremu, a njeni pripadnici obučeni su za djelovanja u svim vremenskim uvjetima i na svakakvom terenu. Najveći broj pripadnika nove jedinice za antiterorizam čine armijski komandosi "Vukovi".

Iraq العراق
"Prenošenje iskustava urbanog ratovanja"Al Taji Camp
Miroslav Stojanovski završio je Command Staff Academy (1995. – 1996.) , generalsku akademiju u Sjedinjenim američkim državama, a ističući da je Miroslav Stojanovski "ponos Makedonije" u povodu reakcija na njegov posjet Zagrebu na 14. obljetnicu pada Vukovara, makedonski premijer Vlado Bučkovski je isukao podatak da je Stojanovski završio i NATO Defense College u Rimu (1998).
U čin general majora unaprijeđen je 2003. godine a pri Generalštabu Armije Republike Makedonije bio je zamjenik načelnika generalštaba za planiranje i operacije do 6. srpnja 2005. kad je stupio na dužnost načelnika generalštaba.
Prilikom posjete vodu Makedonskih "rangera" koji borave Iraku (Al Taji Camp) u okviru misije "Sloboda za Irak", 11. listopada 2005. general-major Miroslav Stojanovski hvalio se svojim "višegodišnjim iskustvom u urbanom ratovanju" koje su, prema njegovim riječima, njegovi komandosi "prenosili na američke vojnike" iz 70. Inžinjerijskog bataliona (70th Engineer Battalion, 3rd Brigade, 1st Armored Division) pri kojemu služe kao "jedinica za brzu reakciju" protiv nezahvalnih Iračana. Naime, ta američka jedinica zajedno s makedonskim vodom (BCT - Brigade Combat Team) smještena je u jednoj od bivših rezidencija Sadama Huseina 16 kilometara sjeverozapadno od Bagdada. Prema riječima Miroslava Stojanovskog makedonski vojnici "isključivo su angažirani na izvođenju specijalnih operacija".  
Mario Profaca


Nikad nije kasno
RATNI ZLOČINI NE ZASTARIJEVAJU
U informativnim emisijama Hrvatske televizije, iste večeri, neposredno nakon emitiranja izjave predsjednika Stjepana Mesića "Ako je netko imao dokaze ili činjenice, trebao je s tim izaći prije", objavljeno je da je u arhivi HTV-a otkrivena pa je odmah i prikazan dio video snimke iz studenog 1991. u Vukovaru na kojoj se sasvim jasno vidi kapetan prve klase Vojne policije JNA Miroslav Stojanovski u maskirnoj uniformi i pod punom opremom komandosa za "urbano ratovanje", uz kolonu hrvatskih prognanika pred agresorskim tenkovima što ih istjeruju iz njihovog razrušenog Vukovara. Da ne bi bilo nikakve sumnje u njegov identitet čak se moglo vidjeti i čuti kako mu se neki drugi oficir JNA osobno obraća dozivajući ga po prezimenu.

Bučkovski: General Stojanovski's case
will not impair relations

"Miroslav Stojanovski
  is Macedonia's pride"

Following the meeting with MPC Pontiff HH Stefan and the Synod members, (Macedonian) Prime Minister Vlado Bučkovski answered a journalist's question regarding General Miroslav Stojanovski's case. He said that the general's case would not impair excellent relations between Macedonia and Croatia.
"I will have the opportunity to meet with Prime Minister Ivo Sanader at the CEI meeting on Friday. I think that nothing can unsettle excellent relations between Macedonia and Croatia.
Moreover, the head of the General Staff is Macedonia's pride and fits all NATO standards, because we promote NATO generals with extremely clean dossier.
According to its standards of security aspect, the NATO has its own ways for checking any general's dossier. Moreover, they are aware that he is a rare general who has completed the NATO training in Rome", said Prime Minister Bučkovski.
Agency of Information
Skopje, November 23, 2005.
Related stories:
  'Optužite Stojanovskog!'
Stojanovski je kriv 
za nestanak deset 
branitelja Vukovara
Stojanovski je kriv 
za nestanak deset 
branitelja Vukovara

Logoraši iz srpskih logora bivšeg zapovjednika srbijanskih specijalaca u bitci za Vukovar optužuju za ratne zločine te od vlasti traže podizanje optužnice i da ga se proglasi personom non grata.
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora u pismu upućenu predsjednicima države i Vlade ocijenilo je žalosnom činjenicu da protiv načelnika makedonske vojske generala Miroslava Stojanovskog, koji je prošli vikend na obljetnicu vukovarske tragedije bio u službenu posjetu Hrvatskoj, Republika Hrvatska nije podignula optužnicu za ratni zločin.
"General Stojanovski osobno je zapovijedao satnijom vojne policije istočno od grada Vukovara, od Vučedola do Ovčare, i izravno nadzirao predaju Mitnice 18. studenoga 1991. za što posjedujemo videozapis snimatelja ATN-a i snimatelja JNA", navodi se u pismu.
Dodaje se kako je general Stojanovski bio zapovjednik skupini vojnih policajaca koja je zarobila desetak pripadnika II. bojne 204. vukovarske brigade na položaju Rističev salaš 18. studenoga 1991.
Po navodima iz pisma taj su dan zarobljeni Zdenko Zaoborni, Josip Zaoborni, Stjepan Bali, Antun Tabaček, Borislav Mudri, Pavao Mudri, Tošo Šulentić, Stjepan Levenski, Petar Dir i Jozo Zeko koji su odmah nakon zarobljavanja odvedeni prema Vučedolu i od tada se vode kao nestali.
Također se navodi kako su jedini preživjeli od njih Slavko Marić i Petar Vukojević.
"General Stojanovski nadzirao je 19. studenoga 1991. iz hangara na Ovčari ulazak branitelja II. bojne s Mitnice u autobuse i osobno ih sproveo do koncentracijskog logora u Sremskoj Mitrovici, verbalno ih vrijeđajući i prijeteći", ističe se u pismu Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koje je potpisao predsjednik Društva Danijel Rehak.
U pismu, koje je osim predsjednicima države i Vlade upućeno i ministarstvima obrane, branitelja te pravosuđa, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora ocjenjuju kako je sve navedeno dovoljan razlog da se protiv generala Stojanovskog pokrene postupak za ratni zločin nad civilima i vukovarskim braniteljima te da on od danas i zauvijek postane nepoželjna osoba u Hrvatskoj.
HINA, 23. studenog 2005.
Današnji načelnik makedonske vojske prije četrnaest godina bio je kapetan prve klase i zapovijedao je antiterorističkom postrojbom Vojne policije JNA, elitnom postrojbom dobro uvježbanih vojnika koja je, prema posebnim zadacima, sudjelovala u lomljenju posljednjeg otpora koji je u Vukovaru pružala hrvatska vojska. Štoviše, 46-godišnji Makedonac, nakon uspješno provedene akcije u Vukovaru, unaprijeđen je u čin majora (bojnika).
Miroslav Stojanovski 
sudjelovao u napadu 
na Vukovar
MUST SEE !Public statement of Croatian Minister of Defence about official visit of Chief of General Staff of the Republic of Macedonia Mayor General Miroslav Stojanovski to the Republic of Croatia
Ne postoji zastara za
kazneno djelo ratnog zločina

ministar Rončević 21.11.2005. - Na novinarsko pitanje zašto je posjet bio u vrijeme obilježavanja dana sjećanja na žrtvu Vukovara ministar Rončević je rekao da ovdje treba isključiti simboliku te da je kod svakog bivšeg pripadnika JNA osnovno pitanje može li ući u Hrvatsku ili ne. "General Stojanovski može jer protiv njega nije pokrenut nikakav postupak. Ne postoji zastara za kazneno djelo ratnog zločina i svi oni koji imaju saznanja koja bi ga dovela u sumnju neka predaju sve možebitne dokaze državnom odvjetništvu i MORH će se sukladno tome ponašati." zaključio je na kraju ministar obrane Republike Hrvatske Berislav Rončević.
Jučerašnji posjet genereala Stojanovskog nije prvi posjet Zagrebu otkad je imenovan načelnikom stožera u Skopju. Već nakon prvog dolaska u MORH i susreta s generalom Slavkom Barićem ustanovljeno je da je načelnik zapravo bivši zapovjednik vojnih specijalaca, no s obzirom na međunarodne odnose i obvezu suradnje s Makedonijom u Jadransko-jonskoj inicijativi, hrvatska strana nije mogla odbiti ponovni posjet Stojanovskog, a nije bilo moguće, a niti uputno, izbjeći susret na najvišoj razini.

Nisu mogli odbiti
Ministar obrane Berislav Rončević jučer je bio u Vukovaru pa generalu Luciću nije preostalo ništa drugo nego svom makedonskom kolegi biti domaćinom. O čemu su generali sa svojim suradnicima jučer razgovarali u MORH-u, nisu mogli reći jer, objasnili su, "medijsko praćenje posjeta makedonskog načelnika nije predviđeno".
General Stojanovski ni na izričito traženje nije želio davati izjave hrvatskim medijima, poručili su iz njegova protokola. Stojanovski nije jučer ni na koji naćin dao do znanja da se sjeća onoga što je radio i kakvu je ulogu imao prije četrnaest godina niti je na bilo koji naćin odao počast hrvatskim braniteljima Vukovara. Štoviše, nakon sastanka u MORH-u, koji je trajao oko sat vremena, general Stojanović nastavio je put prema Delnicama. Za večerom će mu u Opatiji domaćin biti general Josip Zvirotić, a vikend će general sa svojom svitom provesti na Brijunima.

Deset dana prije:
Koordinacijski sastanak u povodu priprema za obilježavanje obljetnice
"Dana sjećanja na žrtve Vukovara 18. studenoga 1991."


Dana 8. studenoga 2005. godine u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske održan je koordinacijski sastanak u povodu priprema za obilježavanje obljetnice "Dana sjećanja na žrtve Vukovara 18. studenoga 1991. godine", kojem su nazočili ministar obrane Berislav Rončević, načelnik GSOS-a RH-a general zbora Josip Lucić, zamjenik načelnika GSOS-a RH-a general pukovnik Slavko Barić, gradonačelnik Vukovara Tomislav Šota i ratni zapovjednici 204. brigade Mile Dedaković i Branko Borković.


SKANDAL Stojanovski ponovno u Zagrebu
zbog nekoordinacije vojnih i civilnih sigurnosnih službi

Za dolazak napadača na Vukovar krivi agenti
Autor Tanja Božić, Večernji list, 20. studenog 2005.
Nečuvenom, nedopustivom i izravnom provokacijom i vrijeđanjem ocijenili su Večernjakovi čitatelji u posljednja dva dana posjet Zagrebu načelnika makedonske vojske i bivšeg zapovjednika vojnih specijalaca JNA koji su jurišali na Vukovar 1991. godine. Koincidencija da se posjet MORH-u, gdje je primljen uz najviše vojne počasti, dogodio baš na dan obilježavanja pada Vukovara dodatno je uzburkala duhove.
Ministar obrane neposredno prije dolaska Stojanovskog otputovao je u Vukovar, pa načelniku GS-a generalu Josipu Luciću nije preostalo ništa drugo nego da glumi dobrog domaćina. Obojica su znala tko je Stojanovski i kakav mu je ratni put. Na to ih je upozorila Vojna sigurnosna agencija još nakon prvog posjeta makedonskog generala, kad mu je domaćin bio general Slavko Barić.

Nedopustiv propust
Bez komentara na posjet prvog vojnika Makedonije nisu ostali ni naši političari. Iako je općenit stav da smo mi demokratska zemlja i ne možemo utjecati na izbor dužnosnika u drugim suverenim zemljama te da je naša uloga da gosta ugostimo i tako pokažemo svoju civilizacijsku razinu, nisu svi bili toliko blagonakloni.
To je nedopustiv propust Ministarstva obrane! Smatram da je na činjenicu tko je Stojanovski trebalo upozoriti i s političkog vrha kako bi se izbjegla blamaža. S obzirom na to da je Stojanovski tijekom agresije imao posebnu ulogu, a bio je, čujem, zapovjednik vojnih specijalaca koji su imali zadatak više od običnih vojnika, i država je trebala zauzeti jasniji stav prema njegovu dolasku. Pritom mislim i na pijetet prema vukovarskim žrtvama i činjenicu da je makedonski načelnik u Zagreb stigao upravo na dan obilježavanja pada Vukovara kazao je Pavao Miljavac.
Ne mogu se u ovom slučaju složiti s komentarom da smo mi suverena država s visokim pragom tolerancije te da trebamo zadržati ulogu zemlje koja je predvodnik suradnje i dijaloga u regiji. Bez obzira na sve to, trebamo zadržati svoje dostojanstvo, a to na ovaj naćin ne činimo. Meni se takvo što, a bio sam i načelnik Glavnog stožera i ministar obrane, ne bi moglo dogoditi. Pogotovo ne dva puta rezolutan je Miljavac.

Skopje bez komentara
Potpredsjednica Sabora Đurda Adlešič posjet je nazvala čistim skandalom. Jesmo za suradnju, ali jasno razlikujemo tko je tko. Držim da je ovo težak propust sigurnosnih službi, ponajprije Vojne sigurnosne agencije i Obavještajne agencije koje, evidentno je, nisu koordinirane te zbog toga hitno treba mijenjati zakon o službama. Ovo je pljuska svima koji se sjećaju Vukovara izjavila je Đ. Adlešič.

General Stojanovski promijenio je protokol boravka te je umjesto na Brijunima noćio u Opatiji, a jučer je, nakon što se dva dana gostio škampima i ribom te pio birana istarska vina, sa svojom svitom odletio u Skopje. Makedonski mediji nisu objavili niti vijest o fijasku koje je njihovo vojno izaslanstvo doživjelo u Hrvatskoj. Jedini komentar bio je onaj novinara Saše Ordanovskog koji je rekao kako je "situacija neugodna", ali da je to "pogreška i jedne i druge strane".

Mesić o posjeti Stojanovskog:
Na ovakav način 
slučaj može štetiti 
našim odnosima 
s MakedonijomAko je netko odgovoran za zločin
u Hrvatskoj, treba za to biti optužen

   Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić komentirao je danas posjet Hrvatskoj načelnika Glavnog stožera makedonske vojske Miroslava Stojanovskog, kojega se sumnjiči za sudjelovanje u razaranju Vukovara te je ocijenio da bi medu zemljama, koje se smatraju prijateljskima, trebalo biti više koordinacije.
Ako postoji netko tko je odgovoran za bilo kakav zločin u Hrvatskoj, treba ga za to optužiti, a ne svaki put kada netko dođe, a bio je na položaju u jugoslavenskoj armiji i nije optužen, dovoditi pred svršeni čin, jer mi ne možemo ništa poduzeti kad nam dolazi ministar ili načelnik glavnog stožera koji dolazi u tim funkcijama, rekao je predsjednik Mesić nakon otvaranja  2. "Nordijskih dana u Hrvatskoj" na Zagrebačkom velesajmu, te dodao, da  nije u redu da se na ovakav način otvara slučaj, jer to može štetiti našim odnosima s Makedonijom. Ako je netko imao dokaze ili činjenice, trebao je s tim izaći prije, dodao je Mesić. (Hina, 21. studenog 2005.)
На генералот нема кој да помогне
  Što o tome javljaju makedonski mediji
Search the web

"Се избербате на човеко"
Дневник, Skopje, 7. prosinca 2005.
Што беше тоа офицерска чест?
(Što je bila ta oficirska čast?)

Дневник, Skopje, 5. prosinca 2005.
Јас сум војник а не злосторник
(Ja sam vojnik a ne zločinac)

Време, Skopje, 4. prosinca 2005.
Стојановски не мисли на оставка
(Stojanovski ne misli na ostavku)

Утрински весник, Skopje, 29. studenog 2005.
I will not resigh, General Stojanovski says
MIA, Skopje, 28. studenog 2005.
Nije prijatno da se sumnjići general
Armije koja pretendira na ulaz u NATO

Radio Slobodna Evropa (na Makedonskom),
28. studenog 2005.
Не сум учествувал во
воени злосторства во Вуковар

(Nisam sudjelovao u ratnim zločinima u Vukovaru)

MIA, Skopje, 8. prosinca 2005.
На генералот нема кој да помогне
(Generalu nema tko da pomogne)

Branko Tričkovski, Утрински весник,
Skopje, 28. studenog 2005.
Потемнети генералски звездички
(Potamnjele generalske zvjezice)

Prof. Biljana Vankovska, Дневник, Skopje
Генерал и  Вуковар
(General i Vukovar)

Vasil Mickovski, Утрински весник, Skopje
Месиќ смирува, Скопје молчи
(Mesić smiruje, Skopje šuti)

A.M.M., Време, Skopje
Хрватските логораши бараат
 да му се суди на Стојановски

Hrvatski logoraši traže da se sudi Stojanovskom

B.H.-A.M.M., Време, Skopje